فروش نفت ایران اثرناپذیر از اتفاقات منطقه رشد میکند
به گزارش خبرنگار اقتصاد معاصر؛ طبق گزارش بلومبرگ بازار نفت در آغاز سه ماهه پایانی میلادی، با ثبات گزارش شده است در حالی که پیشبینی میشد قیمت نفت تحت تاثیر خطرات ژئوپلیتیکی در خاورمیانه، با شروع حملات زمینی اسرائیل در لبنان و احتمال بازگشت عرضه نفت لیبی به بازار نفت قرار بگیرد.
باوجود آنکه اسرائیل از زمان شهادت سید حسن نصرالله؛ حملات خود را علیه حزبالله در لبنان تشدید کرده، اما تا کنون، قیمت نفت به این تشدید واکنشی نشان نداده و تولید نفت در خاورمیانه به طور کلی تحت تأثیر این درگیریها قرار نگرفته است.
نواک معاون نخستوزیر روسیه به خبرگزاری العربیه گفت که قیمت فعلی نفت بهطور متوسط در سال جاری متعادل و حدود ۸۰ دلار در هر بشکه بوده و نیازهای مصرف و تولیدکنندگان را برآورده میکند.
او گفت که انتظار دارد نوسانات قیمت نفت پس از نوسانات ناشی از تنشها در خاورمیانه کاهش یابد، زیرا ریسکهای ژئوپلیتیکی قبلاً در قیمتها لحاظ شده است.
بازار نفت ایران در آرامش
چین به عنوان بزرگترین خریدار نفت ایران به حساب میآید و باوجود تحریمهای آمریکا، پالایشگاههای مستقل در شمال شرق چین نیز به مشتریان جدید نفت ایران اضافه شدهاند. آمارها نشان میدهد که صادرات نفت ایران به چین رکورد زده است.
طبق گزارش موسسه کپلر، واردات نفت خام چین از ایران در این ماه قبل به ۱.۷۵ میلیون بشکه در روز رسید. این رقم از اوج قبلی خود با ثبت عدد ۱.۶۶ میلیون بشکه در روز در اکتبر ۲۰۲۳ فراتر خواهد رفت.
آنطور که رویترز گزارش داده است، چین در ماه جولای، ۱.۴۷ میلیون بشکه نفت از مالزی وارد کرد که تقریبا سه برابر میانگین تولید روزانه نفت در این کشور است. این در حالی بوده که آبهای مالزی بستر دور زدن تحریمها را برای ایران فراهم کرده و نفت خام و فراوردههای نفتی را از یک نفتکش به نفتکش دیگر انتقال میدهند و به اسم نفت مالزی به مشتریان خارجی از جمله چین، میفروشند.
رویترز در ادامه گزارش خود آورده است: طبق آمار گمرک چین، واردکنندگان ثبتشده در استان شاندونگ چین، بزرگترین خریداران نفت خام ایران -با پوشش مالزیایی- بودند که بیش از ۷۰ درصد حجم را به خود اختصاص دادهاند. نفتکشهای حامل نفت ایران عمدتا در بنادر شمالی چین مانند تیانجین تخلیه میشوند و سپس نفت از طریق خط لوله، راه آهن یا کامیون به پالایشگاههای مستقل در شمال شرق میرسد، این تجارت نفتی برای هر دو کشور سودآور است. ایران با دور زدن تحریمها، درآمد نفتی کسب میکند و چین هم به نفت ارزانتر دسترسی پیدا میکند.
بنابراین گزارش، به نظر میرسد با توجه به تقاضای بالای پالایشگاههای چینی و تمایل ایران برای افزایش صادرات نفت، این روند در آینده نیز ادامه خواهد داشت.